Fattigdom och stulna getter

Nu är vi igång med vår datainsamling. Vi har varje morgon stigit upp 05.30 för att kunna ge oss iväg 06.30 så att vi hinner ut till byarna innan alla getter har hunnit släppas ut ur sina gethus, så att det åtminstone går lite fortare på morgonen. Vi hade tänkt hyra en fyrhjulsdriven bil för att kunna ta oss till byarna lite lättare men han som äger den bilen svarar just nu inte i sin telefon och det finns inga andra att hyra (Welcome to Africa)…Vi har därför använt oss av Owens privata bil som är en vanlig sedan vid namn ”Old Mariyana”. Old Mariyana har än så länge varit oss trogen på de skumpiga sandvägarna ut till byarna men Owen kör jättelångsamt för att hon inte ska gå sönder så det går inte så fort för oss. Väl i byarna har vi också haft problem med att männen ofta inte är på plats. De kan antingen ha cyklat in till centrala Nakonde för att sälja kol eller majs, eller så har de varit på begravning för att någon i byn har dött. Ofta är kvinnorna och barnen kvar i byn men det är inte alltid de vågar ge oss tillåtelse att göra studien på deras getter utan att få sina mäns samtycke och därför brukar vi antingen behöva prata med dem en lång stund och förklara noga vad studien innebär eller vänta på att någon hittar någon med en telefon som kan ringa mannen och höra att det går bra. Men ingen har hittills nekat till att delta i studien när vi väl fått tag på någon med rätt auktoritet, så det är roligt!

Såhär ser en av de bättre sandvägarna ut.

Jag tänkte berätta lite om hur livet ser ut för de fattiga här i Nakonde. Visste ni att fattigdomen ökar som snabbast i Afrika och att det bor 149 miljoner människor som lever på under 2 US dollar (ca 20 kr) per dag i östra, centrala och södra Afrika. De fattiga utgör 47,4 % av den totala populationen i samma område. Utav den fattiga populationen är det 29 miljoner människor som håller boskap och vilka djur en bonde håller talar om hur mycket pengar han har. Det är som en ”boskapsstege” där de fattigaste endast har höns, de lite rikare även har getter eller får och kanske en gris, och de rikaste har kor.

Nu när vi har varit ute i byarna har många berättat att flera, eller alla, av deras getter har blivit stulna. Det tjuvarna gör är att de kommer om natten, skär halsen av alla killingarna så att de inte ska kunna skrika, och sedan stjäler de de vuxna getterna. Om ägaren har hundar så kommer tjuvarna en vecka innan och lägger ut förgiftat kött så att hundarna dör. I ett par byar sade i princip varenda bonde att de hade blivit bestulna på getter, ibland även kor. Det var så sorgligt att höra att någon stjäl av dem när de redan är så sårbara. Getterna fungerar ofta som en typ av försäkring för familjerna. Om någon blir sjuk och de behöver pengar till medicin eller om de behöver betala skolavgifter för barnen så kan de sälja en get och få pengar till det de behöver. Enligt Owen och enligt bönderna så är det tanzanianer som snor getterna. Tydlien är efterfrågan på getkött otroligt stor i Tanzania och de klarar inte själva att förse marknaden med tillräckligt mycket getkött, därför kommer tjuvarna till Zambia och snor getter (iaf enligt Owen).
 

Andra inkomstkällor för människorna i byarna är bland annat att tillverka kol, odla majs, göra öl och odla hirs. För att göra kol så börjar de med att hugga ner en massa träd och lägga allt virke i en stor hög. De täcker den sedan med lera för att minska syretillförseln så att virket inte brinner utan endast glöder och sedan får det glöda i flera dagar. Någon får då hålla nog koll på virket så att det inte glöder bort utan att det glöder precis lagom och blir till kol. Sedan packar de det i en stor säck, lastar det på sin cykel (oftast) och cyklar in till stan (kan vara 2-3 mil) för att sälja en säck för ca 50 kwacha (ca 45 SEK).

 En av många som fraktar en stor last på sin cykel. 

För att odla hirs så har många bönder fått för sig att det endast växer bra om de gödslar marken med aska. Därför hugger de ner väldigt stora områden av skogen bara för att elda upp och kunna lägga all aska på en mycket liten yta där de vill odla hirsen. Hirsen använder de sedan för att bland annat göra en typ av väldigt stark (30-50 % alkohol) öl. De jäser först hirs, cassawa och majs ett par dagar. Sedan destillerar de det en eller flera gånger. Sen är ölen klar och de kan dricka sig fulla! Jag och Siri har smakat lite och det smakar som någon form av lite sötaktig stark sprit. Idag var vi i en by där varenda hushåll hade ett destilleri. Owen sa att det alltid är svårt att ordna möten i den byn pga att de som bor där alltid är fulla… När vi körde genom byn såg många väldigt skeptiska ut. Vi fick sedan höra att många trodde att vi var från polisen och skulle anmäla dem för att de gjorde hembränt. Det är nämligen förbjudet att producera den här ölen.

 Här bryggs det öl!

En annan intressant sak som man ser i varje by är att de tillverkar eget tegel. De börjar med att blanda jord och vatten till en lera och formar tegelstenarna med hjälp av en form. Tegelstenarna får sedan ligga och torka i solen tills de är någorlunda hårda. Då staplar de dem i en stor hög och lägger kol mellan lagren av tegelstenar. I botten av högen lämnar de öppningar där de lägger ved. De täcker sedan hela högen med lera och tänder sedan på veden i botten så att det blir som en stor ugn som bränner teglet så att det sedan kan mostå regn. Ganska fiffigt tycker jag!

 
 När vi har varit ute i byarna har vi reagerat på att vi knappt har sett några katter. Owen berättade då att många i byarna är vidskepliga och tror att katter har anknytningar till häxor. Därför brukar de jaga efter alla katter de ser och döda dem. ☹

Idag har vi också kört genom en by där det för länge sedan bodde brittiska missionärer. Därför fanns det ett par bevarade gamla hus med brittisk arkitektur! Det var lite roligt att se mitt bland alla lerhus med halmtak.

En kyrka som finns kvar från missionärstiden. 

Det var allt för idag!